Syndefloder og oversvømmelser i myter og sagn

Over det meste av verden finnes det fortellinger om hvordan menneskene er blitt utslettet gjennom oversvømmelser. I de fleste tilfeller så er det menneskenes egen feil fordi de ikke har oppført seg som gudene ville. Men noen ganger er det gudenes kamp om herredømmet over jorden.

I noen sagn er det et par mennesker som overlever, andre ganger er det mennesker og dyr, og det hender at menneskene blir fullstendig utslettet.

Fra norrøn historie:
Odin, Vilje og Ve har drept urvesenet Yme og skapt verden av hans kropp. De har også skapt de første menneskene, Ask og Embla. Men de eneste som berger seg unna blodstrømmen fra Yme, som oversvømmer alt, er Bergjelme og kona hans. De har brukt en melkiste som båt og er de eneste overlevende.

Samisk:
Den onde Månen ønsker å ta herredømmet fra den gode Sola som Jubmel har satt til å styre verden. Soldatteren og hennes mann må gi tapt for Månedatteren og hennes mann. Jubmel bllir rasende. Menneskene flykter, men drukner hjelpeløse i urtidssjøene.

Mellom-Amerika:
Hurakan, som skapte verden og menneskene, sendte en syndeflod fordi han ikke var fornøyd med hvordan menneskene oppførte seg. Alle mennesker druknet, men slektningene deres, apekattene i trærne klarte seg.

Og vi menneskene stammer jo fra apene 😉

Sumer/Gilgamesj:
Gilgamesj var konge av Uruk i Sumer. Han møtte en konge som het Utnapishtim som hadde overlevd flommen. Han hadde fått varsel av gudene, derfor bygde han en båt som han fylte med all verdens dyr og frø. Så kom en voldsom storm og alt man kunne se var vann. Utnapishtim satte en due fri…

Denne kjenner vi igjen fra Noa og bibelhistorien.

Zoroastisk myte:
Djevelen bestemte seg en dag for å ødelegge Airyana Vaejo – det zoroastriske paradis. Der ble landet dekket av snø og is.

Vikingene trodde på en tid som skulle komme med dårlige avlinger, kriger og snø overalt. Etter kulden ville jorden stå i brann, alt ville brenne bort. Deretter skulle havet stige og alt kom til å stå under vann.

India:
Manu ser en dag en liten fisk i en dam. Fisken er egentlig guden Vishnu som ber Manu beskytte ham mot verdens farer og lover han en flott belønning.

Manu plukker ham opp og slipper han ut i en større dam. Neste dag er fisken blitt større og må flyttes til en innsjø. Den blir snart for stor for den også og Manu må slippe fisken ut i havet.

Som takk varsler Vishnu Manu om at det vil komme en flodbølge og ber ham bygge en god båt, samle frø fra alle jordas planter, samt ta med par av alle dyr ombord. Vishnu lar båten drive over alle hav før han til slutt lar den strande på et fjell i nord.

Kilde: Guder, volver og sjamaner – Kjellrun Fosmark og Åse Moe 1998

Les også:
Deukalion og syndefloden
Den store oversvømmelsen


Kommentarer

Syndefloder og oversvømmelser i myter og sagn — 2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *