Bunyip – Vanndjevel

Kryptider – vesener som ikke finnes, eller finnes de?

I 1848 i Australia, nærmere bestemt Port Fairy – Victoria meldte australske nybyggere at de hadde fanget et merkelig vesen i en innsjø.

Hodet minte om en kenguru, med lang hals og en rufsete man. Det ble antatt at det var en bunyip, som betyr vanndjevel på auborigiernes språk, et vesen som holder til i avsidesliggende innsjøer og elver. Dessverre er det lenge siden dette skjedde og det finnes lite nedskrevet om det.

Bunyip har en lang tradisjon innen urfolkenes myter der. Men også i våre dager sees de stadig i områdene rundt Lake George og Lake Bathurst. Disse sjøene er beryktet fordi det også finnes andre kryptider som kan observeres der med jevne mellomrom.

Vanndjevelen beskrives på mange forskjellige vis opp igjennom historien. Den skal være stor, men kroppen blir sjelden sett fordi den lever i vann. Noen sier hodet minner om en hest, andre kenguru, den har man som en hest eller den har skjell. De forskjellige tidlige beskrivelser kan like gjerne skyldes at dyret beskrives av mennesker med ulike referanserammer. Noe som styrkes av at en engelskmann og en australier rundt 1850 vil ha totalt differensierte erfaringer med hva som finnes i naturen.

Det som er helt sikkert er at vanndjevelen, bunyipen, har sin opprinnelse i mytene. Der er den blitt brukt til å skremme barna fra å nærme seg vannet alene. For føden til en bunyip var selvsagt mennesker. Utover det finnes det flere historier og kanskje litt fakta, hvem vet? 😉

Husk gjerne på at en myte kan ha sin basis i virkeligheten, finnes det en sjøorm for eksempel?

Kilde: Verdens største mysterier – 1987 og Wikipedia, bildet er fra Wikimedia Commons

Flere sjøormer? Ogopogo i Canada


Kommentarer

Bunyip – Vanndjevel — 3 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Ogopogo – naitaka « Silvermoon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *