Einer (juniperus communis)

Det nærmer seg jul og eineren har vært en tradisjonell vekst her i landet på denne tiden. Den er blitt brukt både som juletre og greiner er tatt inn for å skape god julelukt i huset. De som hadde vedovner brente gjerne litt einer oppå den. Eineren er nok den mest anvendelige av alle busker vi har.
Einer (juniperus communis) også kalt brake – brisk – bruse – eine – sprake, en av de mest utbredte busker her til lands. Du finner den på de høyeste topper og helt ned i fjærekanten ved havet. En hardfør busk av sypress familien. I lune skoger kan den bli oppimot 10-12 meter høy, mens den på forblåste steder gjerne kryper langs bakken.

Krypende einer fra kysten

Dette eviggrønne bartreet er tvebo som vil si at det er hannblomster på noen, hunnblomster på andre og blomstrer tidlig på sommeren. Bærene som er det de fleste forbinder med einer, vokser på hunntreet. De bruker 2-3 år på å modnes til de blåsvarte bærene vi bruker i viltretter. Derfor vil det alltid finnes på modne og umodne bær på samme busk. Noe som har gitt opphav til forskjellige regler som illustrerer det umulige: ”Når hvert et einerbær blir sort, da giftes alle piker bort”

I folketroen har eineren spilt en stor og viktig rolle. Den har blitt holdt for å være et hellig tre her til lands i uminnelige tider. Faktisk helt frem til våre dager. Eineren ble vernet om og man skulle ikke bryte kvister av den uten å ta noen forholdsregler. Nå gjaldt ikke dette alle einer busker, men særlig de som de underjordiske bodde under.

Noen steder var det så mye liv under eineren at folk som gikk forbi kunne høre skrål og latter. Enkelte ganger også klirring av gull og sølv mynter. Mange er historiene om hvor store skatter som skulle finnes hos de underjordiske under eineren. Men det fortelles aldri om noen som har forsøkt å komme fram til rikdommen. Mon tro om sagnene om hva som ville skje den som krenket eineren hadde så stor kraft at selv den fattigste ikke torde prøve.

Blant de historier som har overlevd frem til vår tid er den om et sommerfjøs som skulle tømres opp. En av mennene manglet en nagle og tok en kvist fra en einer i nærheten. Da døde straks en av grisene. Man kan jo bare tenke seg til hva som kunne ha skjedd om mannen hadde tatt hele buska, huff.

Men eineren kunne brukes til beskyttelse også. Særlig ble bærene ansett som virkningsfulle. Bærene består av tre skjell som vokser sammen på en slik måte at de danner en korsform. Fra norrøn tid ble dette sett på som et merke på Tors hammer, men fra kristen tid ble dette til kristi kors.

Man kunne gå med einerbær i lomma som beskyttelse mot underjordisk og andre onde makter. Noen steder ble einerbær gitt til lammene før de skulle ut på beite om våren, det skulle beskytte mot reven. Kanskje noe å prøve for sauebønder i våre dager også. Det skader i hvert fall ikke.

Det finnes også et sagn om hvordan eineren fikk sin eviggrønne farge. Det var en gang at jomfru Maria kom ut for uvær. Hun søkte først ly under en osp, men den raslet så fælt at hun snart var gjennomvåt. Da sa hun: Hold aldri mer dine blad stille. Og siden har den ikke klart det (derav uttrykket ”Å skjelve som et ospeløv”) Men når hun stilte seg under eineren fikk hun ly og som takk ble eineren velsignet med å alltid ha sin flotte farge.

Bruksområder for Einer: Bær, tørket, brent og malt som kaffe erstatning. Einerbark: tobakkserstatning.

Einerbærte: Appetittvekkende, urindrivende. Sies å være maveregulerende. Og kan drikkes mot hoste. Motvirker gikt og revmatisme. Må ikke brukes ved nyrebetennelse eller graviditet. 1 ts knuste einerbær, 1 kopp kokende vann, trekkes i 10 min.

Tidligere ble eineren brukt mot slangebitt og som beskyttelse mot smittsomme sykdommer. Einerkvister ble brent på ovnen som beskyttelse mot onde ånder og for å holde pesten borte fra huset.

Smaken på de knuste bærene er kraftig og pikant og passer til kjøtt og marinader med sterk smak.

Einerolje som destilleres fra bærene og kvistene brukes som vellukt og aromaolje. Den er en god massasjeolje til vonde ledd og muskler

I magiens verden tilhører eineren retningen sør, elementet er ild og planeten er sola. Dens ånder er troll og tusser, ganske så logisk. Plasser aldri rogn og einer innendørs samtidig, for kampen dem imellom kan forårsake brann. Bland dem heller ikke i amuletter.

Eineren brukes i amuletter mot frykt og angst. Som renserøkelse sammen med andre urter og for å bli kvitt spøkelser. Den er også en del av forretningsrøkelse. Og det sies at einerbær skjerper hjernen så som klarsynt amulett passer den også. Den brukes også i teblandinger for å styrke hukommelsen og konsentrasjonen. Eller i kjærlighetsmagi. En meget allsidig urt i den magiske hverdagen.


Kommentarer

Einer (juniperus communis) — 1 kommentar

  1. oppkok av einer ble også brukt til middel mot flass. Kok opp av einerkvister, avkjøl dette og bruk vannet til hårvask

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *