Gamle Herren og Grisslyene

En fortelling fra Shastika indianerne. De fleste myter og sagn er laget for å forklare hvorfor noe er sånn eller slik. Denne forklarer hvorfor grisslybjørnen går på fire bein det meste av tiden.Og som i mange andre historier så er årsaken nysgjerrighet.

For lenge siden, mens røyken fortsatt snirklet seg ut av røykhullene på tipiene kom en kraftig storm. Stormen ristet i tipien. Vinden blåste røyken tilbake ned gjennom røykhullet. Gamle Herren sa til Lille Datter: ”Klatre opp til røykhullet. Be Vind være stille. Stikk armen gjennom røykhullet før du snakker til han.” Lille Datter klatret opp til røykhullet og stakk opp armen sin. Men Lille Datter stakk også opp hodet sitt. Hun ville gjerne se verden. Lille Datter ville se elvene og trærne, det hvite skummet på de Bitre Vannene.

Vinden fanget Lille Datters hår, trakk henne ut av røykhullet og blåste henne ned av fjellet. Han blåste henne over den glatte isen og de store skogene, helt ned til Grisslyenes land. Vinden sammenfiltra håret til Lille Datter og etterlot henne kald og skjelvende utenfor Grisslyenes tipier.

Ganske snart kom Grissly hjem. I de dager gikk Grissly på to bein og bar en stor stav. De kunne snakke som mennesker også. Grissly la ned elgen han hadde drept og plukket opp Lille Datter. Han tok henne med til tipien sin. Der varmet Mor Grissly henne ved bålet og ga henne mat å spise.

Etter hvert ble Lille Datter gift med en av Grisslys sønner. Deres barn ble ikke grisslyer, men mennesker. Derfor bygget grisslyene en egen tipi til Lille datter og barna hennes. Hvite menn kaller tipien Lille Shasta.

Til slutt sendte Mor Grissly en av sønnene sine til Gamle Herren. Hun visste at Lille Datter var hans barn. Men Mor Grissly var redd. Hun ba sønnen fortelle Gamle Herren at Lille Datter var i live.

Når Gamle Herren fikk vite dette klatret han ut av røykhullet. Han løp nedover fjellsiden mot Grisslyenes land. Der han satte føttene smeltet snøen. Den smeltet raskt og snart rant vannet i strie strømmer. Grisslyene stod på rekke og rad for å ønske Gamle Herren velkommen. De sto på to føtter og bar på klubber. Da så Gamle Herren sin datter og hennes barn blant dem. Han så den nye menneskerasen. Gamle Herren ble veldig sint. Han sa til Grisslyene: ”Dere skal aldri snakke mer. Vær tause. Ikke skal dere stå på to heller. Bruk hendene deres som føtter. Dere skal alltid se ned.”

Så slukket Gamle Herren bålet i tipien. Det kom ikke lenger røyk snirklene ut av røykhullet. Han låste fast døren til tipien etter at han først hadde dratt ut alle av den nye menneskerasen. Så tok han Lille Datter med tilbake til sin tipi.

Sånn har det seg at grisslyene nå går på fire ben og ser ned. Kun når de slåss står de på to og bruker forlabbene som knyttnever.

Oversatt fra: Myths and Legends of California and the Old Southwest Katharine Berry Judson
Oversetter: Cassandra

 

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *