Vi har en pave!

En filmanmeldelse av «Vi har en pave!». Livet i Vatikanet kan være hardt, også for paven. Filmen vil absolutt gi et bedre utbytte om du har litt bakgrunnskunnskap om Vatikanet og pavevalg, så i tillegg til anmeldelse av filmen får du her litt fakta.
Filmen: Vi har en Pave! er regissert den anerkjente filmskaperen Nanni Moretti som i denne filmen kaster sitt sarkastiske og komiske blikk mot det hemmelighetsfulle Vatikanet. Filmen har vunnet en rekke priser. Alltid fantastiske Michel Piccoli byr på en av sine fineste rolletolkninger i denne filmen. Sitert fra Filmweb

Den nye paven som skal innsettes får et plutselig panikkanfall og makter ikke møte folkemassen som venter spent på Petersplassen. Han løper fra stedet og klarer endog å lure seg vekk fra Vatikanet. Vi får dermed følge spenningen i selve Vatikanet og hva som skjer med den nye Paven. Det forenkler heller ikke saken at en psykolog som tilkalles er ihuga ateist.

En humoristisk og tankevekkende film som absolutt anbefales 🙂

Fakta: Når en ny pave skal velges innkalles en konklave av kardinaler, disse låses inne mens de stemmer over kandidater til paveembetet. I teorien kan alle katolsk døpte menn bli paver, men i praksis er det oftest biskoper som velges.

I filmer som omhandler slike valg legges gjerne litt av dramatikken til scener hvor folkemengden venter på å se om det kommer hvit eller sort røyk ut av skorsteinen. Den hvite symboliserer at en ny pave er valgt, mens den sorte at konklaven ennå ikke har kommet til enighet. Frem til nå har dette vært vanlig praksis, men om den blir videreført vites ikke.

I media følges gjerne pavevalgene nøye og i tiden før spekuleres det ofte i hvem som kan bli valgt. Men siden valget ikke består av fastsatte kandidater kan det virkelig være en vanskelig sak å spå om.

Hele prosessen er innviklet og følger nøye fastsatte regler. Vervet er da også et kjempeansvar som det kan være forståelig at noen ikke nødvendigvis mottar med glede, selv om det for vanlige mennesker må se ut som om det er en mulighet av de sjeldne. Tenk deg om du skulle blitt fulgt med hele verdens øyne kontinuerlig. Alltid stå i fare for å bli drept i et attentat. Aldri ha mulighet til å gjøre en feil. Som rockestjerne er man kjendis, men verden tilgir gjerne feilen. En pave kan aldri tillate seg den minste svakhet.

Kilder:
Filmweb
Wikipedia
Den katolske kirke


Kommentarer

Vi har en pave! — 1 kommentar

  1. Tilbaketråkk: Vi har en pave! | Cassandras hule

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *