Himmelbruden

En myte fra Arapaho indianerne, de levde i Colorado og Wyoming. I 2005 var det anslagsvis 5000 arapaho indianere igjen. Vil du lese litt mer om de så finnes det noe på wikipedia For øvrig så er det lite informasjon som er oversatt til norsk.

Ei jente så en dag et pinnsvin som klatret i et tre. Hun klatret opp i treet og ville fange det, men pinnsvinet klatret bare høyere og høyere, og treet fortsatte å vokse og vokse, og til sist kunne hun ikke lenger se bakken. Til slutt fant hun ut at hun var kommet helt opp i himmelen og pinnsvinet forvandlet seg til en ung mann. Han var Måne, som bodde sammen med Sol, broren sin, og foreldrene der langt oppe over jorda, i en tipi av dagslys. Jenta ble kone til Måne, og de to fikk en sønn sammen der oppe.

Faren til Måne ga henne nå en gravestokk, så hun kunne gå og samle mat, men han forklarte henne også med , det samme at det var en urt hun ikke måtte grave opp. Men så en dag gravde hun likevel opp denne planten og gjennom rothullet så hun rett ned på jorda.

Langt der nede så hun leiren til sitt eget folk. Hun ville gjerne hilse på dem igjen, så hun firte seg ned gjennom hullet i et reip av bøffelsener, med den vesle sønnen sin på ryggen. Men rett før hun var nede oppdaget Måne henne og kastet en stein etter henne. Hun falt til marken og ble drept, men den vesle ble ikke skadet.

Han lå der ved brystet av moren sin helt til han ble funnet av den gamle kvinnen Natt. Hun tok ham til seg som sitt eget barnebarn. Da han vokste opp ble han en berømt kriger som ofte drepte uhyrer. Og til slutt ble han Morgenstjernen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *