Solstorm – 2012

Vil det være nok til å slå ut våre teknologiske systemer? Hvert 11. år så er det ekstra aktivitet på sola i form av solstormer og koronautbrudd. Noen ganger fører de til at enkelte teknologiske systemer slåes ut. Telefonnett er veldig sårbart for dette. Men det kan også ramme det aller meste av elektrisk utstyr.

For mange mennesker så vil det at alt elektrisk ikke virker være en katastrofe. I det daglige liv er vi veldig avhengig av at teknologien ikke svikter. Vi bruker den i det meste av livet vårt.

Tenk på hvor mange ganger i løpet av en dag du bruker en telefon. Sannsynligvis ganske ofte. Hvor mange telefonsamtaler og sms-er er viktige i løpet av dagen? Kanskje ikke så veldig mange for et vanlig menneske. Men for de som er avhengig av telefonen som arbeidsredskap kan et utfall i telenettet ha en voldsom betydning. I verste fall skade en arbeidsplass så mye at den legges ned.

Litt videre tenkning må til, for hva skjer om det elektriske svikter. Hvor lenge kan en gjennomsnittsfamilie fungere uten elektrisk utstyr? Ser du deg rundt så finner du helt sikkert mye som ikke er livsnødvendig. Men hva med kjøleskap, fryser, stekeovn, kaffetrakter, pc, tv, radio. Mange kan klare seg uten mye av det her i en kort periode, men det er ikke alle hus som er laget sånn at det er mulig å leve uten strøm.

Selvsagt klarer vi oss uten strøm, men… Hva om vannforsyninga er avhengig av strøm? Renseanlegg bruker strøm de. Så hvor lenge vil vannet som hentes i springen være rent? Hvor lenge kan det drikkes? Husk, strømmen er borte så det kan ikke kokes. Noen steder vil ikke vannet komme frem til springen engang, fordi det er avhengig av pumper, som går på strøm.

Jeg vet ikke hvordan pacemaker og annet helseutstyr vil fungere under en solstorm. Forhåpentligvis er de sikret mot påvirkning. Men sykehusene har fortsatt stort behov for strøm. Jeg håper de fleste har aggregater så de kan klare seg.

Dette var bare noen strøtanker om den kommende solstormen. Det har skjedd før at hele byer er slått ut av de. Stormene som ventes i 2012 påstås av noen å skulle bli kraftigere enn det vi har hatt tidligere. Dog er det så mye usikkerhet rundt det at vi faktisk ikke kan vite noe med sikkerhet.

Uansett, den 22 september 2012 håper jeg å være et sted hvor jeg kan leve uten strøm for ei tid.

Bildet som er brukt her finnes så mange steder på nett at det ble umulig å finne rett eier.

Siste på denne fronten nå er å finne på VG
Herfra kan det meldes at det var merkbart dårlig mobildekning i dag, ja hele helga egentlig.


Kommentarer

Solstorm – 2012 — 1 kommentar

  1. Tilbaketråkk: 2012 en ny bevissthet? | Silvermoon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *